ducic 1

МИРОСЛАВ ДУЧИЋ, архивски саветник (Историјски архив Ужице), рођен је у Ужицу 20.12.1959. године. Основну школу и гимназију завршио је у Ужицу. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. После кратког рада у Окружном суду Ужице, од фебрура 1987. почиње свој радни век у Историјском архиву Ужице у Служби заштите ван архива, након завршеног шестомесечног течаја за архивисте у Архиву Србије.

Од октобра 2001. године до децембра 2012. године био је директор Историјског архива Ужице. У том периоду успео је да настави радове на изградњи зграде Историјског архива, који су били прекинути више од 9 година. Зграда је свечано усељена 9. октобра 2009. године, на дан града Ужица. Модерна зграда Архива од 1300 м2 корисне површине, опремљена је копмакт полицама, депоима са системом аутоматског регулисања сталне влаге и температуре.

Објављивао је радове у више часописа, али посебно издваја радове објављене у Историјској баштини - часопису Архива Ужице, Архивској пракси - часопису Архива Тузланског кантона и зборницима радова са саветовања у Раденцима које организује Покрајински архив Марибор. Теме његових радова биле су везане за правна питања стечаја, затим заштите архивске грађе органа управе и правосуђа, као и екомским питањима која се односе на Архиве.

Успоставио је и међуархивску сарадњу са архивима из БиХ, са којима су од 2005. потписани протоколи о сарадњи, са Архивом Републике Српске и Архивомграда Сарајева. Изузетна сарадња је успостављена и са Архивом Тузланског кантона, Покрајинским архивом Марибор као и другим архивима из Хрватске и Црне Горе. Сарадња са архивима је била интезивна и огледала се кроз размене изложби, издавања заједничких публикација и других видова сарадње.

Као одговорни издавач, у време управљања установом потписао је више од 40 наслова које је Архив Ужица у том периоду издао.