СРЕЋАН НОВА ГОДИНА! СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ!

Објављено четвртак, 30 децембар 2021

СРЕЋНУЗДРАВУ И УСПЕШНУ 2022. ГОДИНУ,

ЖЕЛИ ВАМ АРХИВИСТИЧКО ДРУШТВО СРБИЈЕ!

download 1

Предлози АДС за измене и допуне Закона о архивској грађи и архивској делатности

Објављено среда, 22 децембар 2021

Архивистичко друштво Србије је на позив Државног архива Србије доставило обједињени предлог за измене и допуне Закона о архивској грађи и архивској делатности. Предлог је настао на основу предлога учесника саветовања у Смедереву 17.12.2021. године, као и појединачних предлога колега и колегиница који су достављени на мејл Архивистичког друштва Србије.

Предлог за измене и допуне Закона о архивској грађи и архивској делатности можете преузети овде.

Саветовање запослених за заштиту архивске грађе ван архива, Смедерево, 17.12.2021.

Објављено среда, 15 децембар 2021

Архивистичко друштво Србије и Историјски архив у Смедереву организују Саветовање представника свих архива у Србији, лица која су ангажована у архивима на заштити архивске грађе ван архива (спољна служба).

Саветовање ће бити одржано 17. децембра 2021. године (петаку Регионалном центру за професионални развој запослених у Смедереву, ул. Горанска бб, са почетком у 11.00 часова.

Позиви су послати на мејлове архива, а за пријављене учеснике биће послат радни материјал.

Детаљи су у позивном писму.

За АДС
Лела Павловић, председник

Одржано саветовање запослених на пословима заштите архивске грађе ван архива

Објављено понедељак, 20 децембар 2021

У организацији Архивистичког друштва Србије и Историјског архива Смедерево, у простору Регионалног центра за професионални развој запослених у Смедереву, у петак 17. децембра 2021. године, одржано је саветовање запослених на пословима заштите архивске грађе ван архива у јавним архивима Србије.

Саветовању су присуствовали представници 20 архива.  На дневном реду били су предлози за измене и допуне Закона о архивској грађи, разматрање подзаконских аката и заузимање заједничких ставова и мишљења по питању рада служби заштите ван архива у  архивима, а ради стандардизације рада. Током дискусије отворила су се и бројна друга појединачна питања ове службе, као што су поступање са конвенционалном и електронском архивском грађом, њихово преузимање у архив и слично, а што је основ за скори будући састанак Радне групе.

Саветовање су отвориле председница АДС Лела Павловић и директора ИА Смедерево др Данијела Милошевић. Саветовањем је председавала др Јасмина Живковић, координатор Радне групе за заштиту архивске грађе ван архива Архивистичког Друштва Србије.

20211217 144522

Одржани састанци Надзорног и Извршног одбора АДС и редовна Скупштина

Објављено петак, 10 децембар 2021

У четвртак 9. децембар 2021. године у Државном архиву Србије, одржани су састанци Надзорног и Извршног одбора и редовна Скупштина Архивистичког друштва Србије. На састанцима су усвојени извештаји о раду и финансијском пословању АДС за 2020. и 2021. годину и Предлог програма рада Архивистичког друштва Србије за 2022. годину. Изнети су бројни конструктивни предлози у вези са даљим радом АДС.

Фотографије можете видети на сајту Државног архива Србије.