АДС на Тузланским архивским данима

Објављено недеља, 29 септембар 2019

У Тузли је 27. и 28. септембра 2019. године организована Међународна конференција "Тузлански архивски дани", у организацији Друштва архивских запосленика Тузланског кантона, а под покровитељством Федералног министарства образовања и науке Босне и Херцеговине. Тема "Електронски записи као хисторијски извори четврте генерације - значај, заштита и кориштење" окупила је ауторе из региона. Представљено је укупно 19 радова.

Отварању конференције присуствовала је, уз председнике архивистичких удружења из региона и председница Архивистичког друштва Србије, Лела Павловић са сарадницима. Том приликом обратила се учесницима конференције и указала на значај оваквих окупљања за унапређење архивске струке и сарадње.

Својим радовима из Србије подршку конференцији пружили су следећи аутори:

• Зоран Вукелић (Историјски архив Суботица), Предности и мане електронске комуникације - Из праксе Службе заштите архивске грађе и регистратурског материјала Историјског архива Суботица
  • Мср. Јасмина Живковић (Историјски архив Пожаревац), Заштита података о личности као изазов у времену електронских записа
  • Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац), Документи истргнути из контекста, опасност од манипулисања науком
  • Татјана Сегединчев (Историјски архив Суботица), Коришћење "Е-архиве" у истраживању на примеру читаонице Архива Суботице
  • Милена Поповић Субић (Архив Војводине), Јавни регистри основ е-Управе
  • Југослав Вељковски, Шта после папира? Е-документи и писање историје у ХХI веку

tuzla 2

tuzla 1

tuzla 3

tuzla 4

Фотографије: Друштво архивских запосленика тузласнког кантона