Конкурс за најбољу регистратуру

Објављено среда, 04 септембар 2019

Поштоване колеге на пословима заштите ван архива (Спољна служба),

Извршни одбор Архивистичког друштва Србије донео је одлуку да у циљу подстицања заштите архивске грађе код стваралаца, ове године у оквиру Међународног архивистичког саветовања које ће се одржати у Чачку у периоду од 9. до 11. октобра, изаберемо и прогласимо „Најбољу регистратуру“ за 2019. годину.

Критеријум за избор је целокупан однос и посвећеност ствараоца очувању архивске грађе и документарног материјала: уређеност канцеларијског пословања, постојање Правилника о канцеларијском пословању, постојање и актуелност Листе категорија са роковима чувања, доследна примена истих, уређеност депоа, одговорност запослених у архиви регистратуре, сређеност и комплетност архивске грађе и документарног материјала, сарадња са надлежним Историјским архивом, као и други параметри који су од значаја по процени предлагача.

У том смислу, позивамо Вас да са подручја Ваше територијалне надлежности доставите по један предлог са образложењем по свим наведеним параметрима и са фотографијама које илуструју бригу о архивској грађи и документарном материјалу тог ствараоца. Пријаве слати до 20. септембра 2019. године. Предлог израђују и шаљу запослени на пословима заштите архивске грађе ван архива (Спољна служба) надлежног архива.

Комисија коју ће одредити Извршни одбор АДС ће до 1. октобра 2019. године размотрити све пријаве и донети одлуку о овогодишњој „Најбољој регистратури“ и о томе обавестити надлежни архив и регистратуру добитника.

На самом Саветовању представнику најбоље регистратуре биће уручено признање Архивистичког друштва Србије „Најбоља регистратура“ за 2019. годину.

Ова иницијатива је покренута у циљу подстицања превентивне заштите код стваралаца, признања за рад регистратура и појединаца у њима на очувању архивске грађе и документарног материјала и самим тим признања надлежном архиву и запосленима у службама заштите на терену за  предани рад у том домену архивске службе.

Архивистичко друштво Србије послаће свим архивима у Србији допис исте садржине са позивом и назнаком за запослене на пословима заштите ван архива.

Позивамо Вас да нас и овог пута подржите у циљу унапређења наше струке и заштите архивске грађе и документарног материјала у настајању, као и ради успостављања што чвршћих веза са ствараоцима архивске грађе.

Архивистичко друштво Србије

Лела Павловић, председник